Craniosacraal therapie (CST) is een lichaamsgerichte therapie die je helpt de oorzaak van je klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. De craniosacraal therapeut bekijkt je lichaam en geest als één geheel met bindweefsel als rode draad.

 

In de craniosacraal therapie is de natuurlijke beweging van de schedel met het brein, de wervelkolom met daarin het ruggenmerg tot aan het heiligbeen/stuitje de leidraad in de behandeling.

 

Het bindweefsel heeft het vermogen om spanning, herinneringen op te slaan. Alles wat wij meemaken of meegemaakt hebben wordt opgeslagen op het bindweefsel. Hierdoor kunnen er fysieke en geestelijke blokkades ontstaan. Blokkades kunnen ontstaan door daadwerkelijk lichaam letsel, trauma’s (lichamelijk en/of geestelijk).Door middel van lichte manuele aanrakingen kunnen deze blokkades, spanningen opgespoord en behandeld worden zodat het lijf weer kan ontspannen en op een oorspronkelijke manier kan bewegen.

 

Bewust of onbewust

Allemaal kennen we  wel iemand die ‘zo vast als een huis zit’ of die ‘het soms behoorlijk op zijn lever kan hebben’. Of  wie kent niet persoonlijk het gevoel dat onze maat (bijna) vol is. Kenmerken die er op wijzen dat er zich ergens in ons lichaam onbewust of onbewust niveau te veel spanning of druk bevindt waardoor direct of indirect onze gezonde innerlijke balans en dat van ons cranio-sacraal systeem verstoort wordt. Duurt de spanning te lang of is het te hevig of te groot om te verwerken, dan kan de inwendige druk te groot worden om uit zichzelf te herstellen en kunnen er klachten gaan ontstaan. Deze kunnen zich gaan uiten op fysiek, maar ook op emotioneel of mentaal niveau. Men heeft bijv. een continu energietekort, regelmatig rug- of hoofdpijn of is bij het minste of geringste van slag of heeft moeite met het concentreren of uitvoeren van zijn taken of onderhouden van relaties. Of men is wel heel spiritueel bezig, maar kan dat niet praktisch in zijn huidige leefwereld vertalen en gebruiken.

 

Oftewel: Er is geen vanzelfsprekende samenwerking of goede balans tussen onze twee hersenhelften: de ratio of ons verstand en onze gevoelskant.

 

Soms zijn we ons bewust waar bewuste spanning(en), blokkades of klachten vandaan komen of wanneer ze ooit in ons leven zijn begonnen. Maar soms ook hebben we zelfs geen idee (meer) wat er nu eigenlijk aan de hand is met ons leven of onszelf, of weten we zelfs niet eens echt (meer) wie we werkelijk zijn of wat we eigenlijk willen. Vaak is het een combinatie van boven genoemde bewuste of onbewuste fysieke en emotionele factoren en van bewuste en onbewuste patronen die maken dat de spanning voor ons systeem te groot wordt. Daarmee wordt de balans verstoord en kunnen er klachten gaan ontstaan of kunnen we het gevoel krijgen dat we onszelf ‘kwijtraken’. De fysiek of emotioneel onverwerkte, afgekapselde en daarmee onbewuste stukken in ons groeien ons, en daarmee ons cranio-sacraal systeem in wezen boven het hoofd!